• לני בלה כהן

שאלון בנדיטקה עם לני בלה כהן, מייסדת ועורכת ״חפוז – כתב עת לארוטיקה עברית״

מה הוביל אותך לעסוק בארוטיקה, ואיך נוצר הכתב עת?

למדתי במחלקה לכתיבה במנשר לאמנות יחד עם אנאיס עדן ליברמן במשך ארבע שנים. לקח לנו בערך שנה להתאהב אחת בשנייה, במובן הרוחני של המילה, אבל מאותה נקודה זה היה ברור לשתינו שזה לתמיד. את המחשבה לעסוק באירוטיקה הגינו בספטמבר 2020, אחרי שהגענו למסקנה שזה מה שחסר לנו בנוף הספרותי-ישראלי. גם כסטודנטיות, אך גם מאוחר יותר כיוצרות וכותבות, הרגשנו שהארוטיקה הוא נושא כל כך רחב, מרתק, נזיל ומסתורי, ובעיקר לא מספיק נוכח, בטח כשזה מגיע לספרות מקור. מאז חפוז עבר כמה גלגולים ונכון לימים אלה הוא בעיקר מנוהל על ידי.  אנאיס עזבה אותנו לטובת פריז (אי אפשר להאשים אותה)ֿ, אך הכיוון הוא להרחיב את המערכת בקרוב.

עדי הראל, איור, אישה עם צמא. 2023

עדי הראל, איור, אישה עם צמא. 2023

מאיזה מגזינים מושפע חפוז?

אנחנו מאוד אוהבות את גרנטה – העיצוב הנקי, האג׳נדה, וכמובן-כמובן התכנים המהממים שהן מביאות בכל פעם מחדש, מכותבים וכותבות ותיקים וחדשים כאחד.

מה ייחודי במגזין שלכן?

קודם כל ולפני הכל – התוכן, התמה שאנו מבקשות לעסוק בה ולגעת בה – הארוטיקה. אנחנו לא שואפות לקבוע מה היא ארוטיקה, אלא לחוג סביבה ולבחון אותה, בכל גיליון מחדש, מזווית אחרת. להציף שאלות ולחשוב מחשבות שונות ומשונות דרך הטקסטים שמתפרסמים בגיליונות. שנית, השפה העיצובית שלנו – מהלוגו ועד האתר. וכמובן, המדור שלנו, ארוטיקה ויזואלית, שפרסם עד כה 12 יצירות של אמנים ואמניות מקומיים שכמונו, גם הם, מבקשים לחקור ולהגיד דבר מה על ארוטיקה דרך היצירה.

מה ההבדל בין ארוטיקה לפורנוגרפיה לדעתכן?

בגיליון הראשון הפילוסוף (גילוי נאות: שהיה גם מרצה שלי ושל אנאיס) מנחם גולדנברג, ענה על זה יפה: ״בעוד שהפורנוגרפיה מתייחסת אל מרחב הגירוי (לתגובה), הארוטיקה מתמקמת אל מול הפיתוי (לפעולה), בכדי לעורר את ׳הבלתי-מושג׳ ולפרק כל פרקטיקה. כך חולשת הארוטיקה על מרחב התשוקה באמצעות הרגש, בעוד שהפורנוגרפיה, להבדיל, מייתרת את הרגש וממירה את התשוקה בהתמכרות״. זאת כמובן רק נקודת מבט אחת, וזה רק על קצה המזלג, מומלץ (מאוד) לקרוא את המסה המלאה של מנחם, ובכלל – את שלל היצירות שהתפרסמו עד כה, ולתת לשאלה הזו להתגלגל פנימה והחוצה.

תמר בנין, צילום, ללא כותרת, 2022

תמר בנין, צילום, ללא כותרת, 2022

במה אתן עסוקות היום? איך נראה סדר היום שלכן בעת זו?

בימים אלה אנחנו בעיקר מנסות לייצר שגרה ולמצוא איזון עדין בין להיות חלק מהמציאות לבין לספוג הפוגות מהקטסטרופה שכולנו נמצאות בה. אנחנו קוראות הרבה, כותבות מעט, ומנסות להרים את הראש למעלה. והנה סוד קטן – אנחנו מבשלות בוק-קלאב סופר שווה שבו נקרא ספרות אירוטית משובחת!

הכי נמוך:

אטימות, המצב הנוכחי במדינה, קפה חלש, צפירות.

הכי גבוה:

תאווה, צניעות, חמלה, יצירה.

הכי מפתה:

לברוח.

הכי דוחה:

כרוב ניצנים.

מה הבאתן לנו?

שיר של דניאלה סער המופלאה, שהוא אומנם מהגיליון הקודם (״ארוטיקה בזמן מהפכה״) אבל הוא מרגיש לנו רלוונטי ויפה ובועט מתמיד.

כמה זה עולה לנו?

הגיליון החדש כמו גם שאר הגיליונות של חפוז זמינים לקריאה באתר שלנו – חינם לגמרי!

יוצר/ת שהפתיעו אתכן לאחרונה?

לורן מילק עם ספרה החדש, ״תפילה בהנץ״, בהוצאת פרדס. טוב, לא באמת הפתיעה, בכל זאת היא אחת המשוררות האהובות עלינו בישראל, אבל וואו – היא הצליחה להתעלות על עצמה, שזה פלא בפני עצמו. רוצו לקרוא את הספר הזה, ואת השירים המכושפים שלה בכלל.

את מי הכי הייתן רוצות לארח במגזין בעת זו?

אם זה כולל גם אנשים שכבר חלפו מן העולם, אז את יונה וולך. בטוח שהיה לה מה להגיד על המצב.

תגובה הכי הזויה שקיבלתן על העשייה שלכן?

לא הכי תגובה, אבל ניצול שואה בשנות השמונים לחייו שלח לנו סיפורים אירוטיים פרי עטו. הזוי וחמוד לאללה.

למה אתן עוסקות במה שאתן עוסקות?

זה מתחלק לשני חלקים.

ראשית: המושג ארוטיקה הוא כמו צוהר לעולם כל כך רחב ומרתק ומסתורי, שאנחנו באופן אישי נמשכות אליו כנשים, כיוצרות וכותבות, ובעיקר מרגישות שהוא לא מדובר מספיק, בטח בסצנת הספרות המקומית.

שנית: חשוב לנו לתת במה למניפה רחבה של קולות ספרותיים, בדגש על כאלה שמוכרים פחות, ואנו שמחות שחפוז עושה זאת בהצלחה רבה מתחילת דרכו.

מה החלום הבא שלכן?

כרגע בעיקר שהמלחמה הנוראית תגיע לסיומה. שנוכל לנשום, לעסוק בארוטיקה בלי רגשות מעורבים כל כך, לערוך השקה חגיגית לגיליון החדש, ולהמשיך בעשייה הספרותית שלנו.

מיכאל ליאני, צילום, יעל ודנה, 2023

מיכאל ליאני, צילום, יעל ודנה, 2023

3> ״חפוז – כתב עת לארוטיקה עברית