3 ימים של תערוכות, מופעי מחול, מוזיקה, הצגות, סרטים, סדנאות וסיורים

6-7-8/7

רביעי / חמישי / שישי

'אופטימיות'

פסטיבל אמנות ברמת אליהו

מרכז רב־תחומי לאמנות ולקהילה

פתוח לקהל הרחב  מתאים לכל הגילאים

3 ימים של תערוכות, הופעות, שיחות ופעולות של אמנות בקהילה

מציגים: יעל בן נתן, שחר בלומנפלד, אלה גרינבום, עדן קרמר, גליה פבליצ'נקו, נועם ענבר, שרון ולבסקי, ענת דרימר, דור זליכה לוי, עובד פורן, מיניבל בריהון, צליל בנדריהם, בוריס קרביץ, ליאת בן שושן, בנימין מקונן, סמרת היילו, טובה גרטנר, קבוצת החוג לאמנות דיגיטלית, חן לאווי ובית הספר לאמנות רחוב.

המרכז הרב־תחומי לאמנות וקהילה מקיים מסורת רבת שנים של פעילות בצומת שבין אמנות עכשווית, חינוך וקהילה, והוא משמש מרחב ניסיוני ליצירה בתפר שבין עשייה אמנותית לעשייה חברתית. המרכז מתפקד הן כמרחב יצירה לקהילה המקומית ולבתי הספר בעיר, והן כמרכז תרבות שמתקיימות בו תערוכות, הופעות, פסטיבלים ואירועים מיוחדים. במרכז תוכנית שהות־אמן לאמני פרפורמנס, גלריה לאמנות עכשווית וכן גלריית בוטק'ה המשמשת פלטפורמה לתצוגת אמנות במרחב הציבורי.

בקיץ הקרוב כלל מרכיבי הפעילות של המרכז לאמנות רמת אליהו מתלכדים סביב פסטיבל אמנות רב־תחומי: בפסטיבל יציגו אמני הרזידנסי של המרכז הצגת בכורה של פרויקטים שפותחו במהלך השנה במסגרת התוכנית הייחודית. יצירות האמנות במגוון התחומים נוצרו מתוך עבודה בשכונת רמת אליהו, משיתופי פעולה עם התושבים, ומסוגיות העולות מתוך החיים בשכונה. בפסטיבל יציגו גם קבוצות העובדות בסדנא במהלך השנה, ואמנים מקומיים מציגים ומופיעים, בכל הגילאים ומכל רקע אמנותי – כולם חלק מתפיסה נטולת מעמדות והיררכיות, ואמונה באמנות כחלק ממארג החיים.

"מאז ומתמיד האמנות שואלת על מקומה ותפקידה ביחס לצורכי התקופה. בעת הזו, שבה האנושות מתמודדת עם משבר הקורונה המתמשך, עם משבר כלכלי, מתיחות פוליטית, ומגוון סיבות לחשדנות, ייאוש, ניכור ובדידות – הפסטיבל מסמן את האמנות כמנגנון ליצירת תקווה. מלאכת האמנות ככזו שמחייבת חיוניות, ראיית הטוב, הארת היפה.

הסדנא לאמנות ברמת אליהו היא מקום מפגש יומיומי בין אנשים שונים, קבוצות ואוכלוסיות בפלטרפומות מגוונות של יצירה, ומשמשת מעין מוקד עלייה לרגל ל'אופטימיסטים' – אמנים הבוחרים להיפגש, ליצור, ללמוד, ללמד, ולהאמין באדם. אמנות ככלי מפגש, באפשרותה למוסס את סך הדעות והערכים של 'הכלא הרציונלי' ולפתוח חלון הזדמנויות לעתיד אוטופי ומדומיין".

שקד מוכיח, המנהלת האמנותית של הפסטיבל ושל מרכז רמת אליהו, כוריאוגרפית, רקדנית ומוזיקאית. יצירותיה עלו בפסטיבלים ובתאטראות ברחבי הארץ, בפרויקט הרמת מסך, פסטיבל עכו, אינטימדאנס, ארנבת מרץ ועוד. בוגרת תוכנית "כלים-גוף לעבודה כוריאוגרפית". בעבודותיה מוכיח יוצרת כוריאוגרפיה למפגש אנושי ומפתחת מנגנונים ואסטרטגיות לטשטוש פערים חברתיים ומעמדות.

פרט מתוך תערוכה בגלרית הבוטקה מאת גשאו צ'קול. צילום דור זליכה לוי

תוכניית הפסטיבל:

6/7 – רביעי

17:30 – "שגרה מוסדית"

השקת פרויקט אמנותי בשיתוף מוסדות ציבור בליווי אמנותי של איציק ג'ולי: במאי, מחזאי ודרמטורג אשר בין היתר כיהן מספר שנים בתור המנהל האמנותי של פסטיבל ישראל. השנה התקיים בסדנא פרויקט "שגרה מוסדית" בליווי אמנותי של איציק ג'ולי, לאחר שהשתתף בפסטיבל ישראל בירושלים בשנתיים האחרונות. במסגרת הפרויקט, אמני הסדנא מגיבים ומתערבים בשגרת היום־יום של מוסדות ציבור בשכונה, בלשכת הרווחה, בדואר ובספרייה. בפסטיבל אמנות ברמת אליהו יוצגו תוצרים אמנותיים של הפרויקטים.

– תחילת מסלול: לשכת הרווחה (רח' תורה ועבודה 44, ראשון לציון)

17:30-18:00 שיחה עם איציק ג'ולי ואמניות הפרויקט: גליה פבליצ'נקו, עדן קרמר, צליל בנדריהם

18:15-18:00 "לתווך מציאות", פרפורמנס בלשכת רווחה

גליה פבליצ'נקו במונולוג המורכב מתיעוד שיחותיה עם עובדות סוציאליות. פבליצ'נקו אמנית רב תחומית, חברה באנסמבל מקלט 209, בוגרת המחלקה לצילום במוסררה, וכעת מסיימת לימודי MFA באקדמיה לאמנות ועיצוב, בצלאל.

– המשך מסלול: הליכה לדואר (רח' צייטלין 24)

18:30-18:40 – פרזנטציה בדואר

פנזינים + מיצג סייט־ספסיפיק "שמיים אקוסטיים" מאת צליל בנדריהם, אמנית רב־תחומית המתמחה באיור ואנימציה. בוגרת תואר ראשון בקולנוע, המכללה האקדמאית ספיר.

– המשך מסלול: הליכה לספרייה (רח' אבא הילל סילבר 2)

18:45-19:15 – "הפינות הסמויות מעין" מסע קריאה בספריית רמת אליהו

מסע בין טקסטים ודמיונות באגפי הספרייה השונים מאת עדן קרמר וצוות הספרניות. הספרניות המנוסות חושפות פינות בספרייה השכונתית דרך טקסטים שהן בחרו בנושא עיר, שכונה ומקום. הקהל מוזמן לטיול אינטימי בין תחנות שבהן יפגוש צורות שונות לגעת בטקסט.

מאת עדן קרמר, רקדנית ופרפורמרית עצמאית, עורכת טקסט ועורכת לשון. מתעסקת בקשר שבין גוף לשפה ובמפגש של השניים עם קהלים שונים.

מתוך סדנא, יצירה באור. צילום באדיבות המרכז

יצירה באור, סדנאת אמנות, רמת אליהו. צילום באדיבות המרכז

19:30 – פתיחת 6 תערוכות בסדנא

"לרוב אני טועה", מיניבל בריהון. ליווי אמנותי: דור זליכה לוי

בשלוש השנים האחרונות מיניבל (30, תושב השכונה) מגיע לסדנא מידי יום 'להעביר את הזמן' לדבריו, ובפועל מוצא את עצמו מצייר עד השעות הקטנות. ציוריו הם השתקפות מופשטת של עולמו הפנימי. הוא משתמש בטעויות כמנגנון יצירתי ונופל למדרון הפראי של תהליך היצירה. אוסף ציורים מרובי שכבות, גדושים בצבע וברגש. בציוריו מיניבל מורד בצורך לדייק, לצדוק, לסדר – זעם, שליטה, חופש, פחד ומגוון החוויות האנושיות מתפרצות במקביל בציוריו.

"מתי מגיעים הביתה? או: מוזיאון המדע ע"ש איטסההיאני קארימסקה" שחר בלומנפלד 

תערוכתו היא מוזיאון מדע קומפקטי, אשר בוחן את הדרכים ליצירת אינטימיות וביתיות באמצעות אלגוריתמיקות המושאלות מתחום הניווט וההנחייה. במסגרת המוזיאון, באמצעות חמישה ניסויים מרכזיים, כל אדם יוכל לחשב את הזמן הדרוש עד שיגיע לביתו:

בלומנפלד הוא יוצר וידאו־ארט, כותב ובמאי; עובד בתפר בין מחקר, מדע ודוקומנטרי, לבין בדיה ונרטיב. סטודנט לתואר כפול במדעי המחשב וביולוגיה באוניברסיטה העברית, ובאמנויות ותיאוריה קולנועית באוניברסיטה הפתוחה. עוסק בממשק המדע המדויק עם האמנות. יוזם תוכנית "חממת ביכורים" לאמנים צעירים בפריפריה הגיאוגרפית. במסגרת הסדנא עסק בחקר המונח 'אינטימיות', דרך תיעוד ועיבוד וידויים אישיים של אנשי שכונת רמת אליהו.

שחר בלומנפלד, פרט מתוך תערוכתו "מתי מגיעים הביתה? או: מוזיאון המדע ע"ש איטסההיאני קארימסקה" פריים מתוך ניסוי מספר 4. 2022

"בתוך הצינורות" פרויקט סיום מאת החוג לאמנות דיגיטלית לילדים בהנחיית עובד פורן ודור זליכה־לוי אינסטליישן צינורות שדרכם משקפים הילדים את עולמם באמצעים פלסטיים ודיגיטליים כגון אנימציה, סטופ מושן, פיסול ועוד.

גלריית הבוטקה – ילדים מציירים אופטימיות ילדי מועדונית שכונתית בסדנא בהנחיית גליה פבליצ'נקו.

"זו לא רמת אליהו: פנטזיות על המקום" – מאת קבוצת נוער, בית היוצרים "תרבותא" בהנחיית גדעון אגז'ה.

"התחלה", בנימין מקונן ליווי אמנותי: דור זליכה־לוי

בנימין הוא אמן מקומי המציג לראשונה ציורים וטקסטים העוסקים בגעגועים למולדתו אתיופיה, בעלייה לארץ ובביקורת על קליטת העדה בארץ.

עבודות נוספות ברחבי הסדנא: 

"לתווך מציאות" עבודת וידאו מאת גליה פבליצ'נקו בשיתוף עובדות אגף הרווחה.

"דרך הלב" עבודת וידאו מאת אלה גרינבום. מסע פרפורמטיבי סמלי של חיפוש הדרך הנכונה, חיפוש האהבה והאושר בשכונה.

"מחלה ורודה" אינסטליישן מאת ליאת בן שושן. ליאת היא אמנית טקסטיל, עיצוב במה ותלבושות. "מחלה ורודה" משתלטת על חזית הסדנא וזולגת אל הרחוב.

הופעות על הגג:

20:30 – "הפעם הראשונה", ערב סיפורים מאת ענת דרימר בשיתוף תושבי השכונה

'בפעם הראשונה', בזה אחר זה יעלו לבמה תושבי השכונה וישתפו בזיכרונות מצחיקים ועצובים של אומץ, פחד ותקווה, על רגעים בלתי נשכחים של פעמים ראשונות בחייהם שהובילו למסעות חדשים ובלתי צפויים. ענת דרימר, יוצרת תיאטרון, פרפורמרית רב־תחומית ואמנית ספוקן וורד, מנחת סדנאות כתיבה ופרפורמנס ומלווה תהליכי יצירה.

21:10 – טובה גרטנר והלהקה

בוריס קרביץ, תבליט עץ, 2022. צילום באדיבות האמן

7/7 – חמישי

החל מ17:00 – תערוכות פתוחות

17:00 – צוות אמני הסדנא בשיחה על שיטות פעולה והוראה.

18:00–20:00 פינת יצירה לילדים עם בוריס קרביץ

קרביץ פסל וצייר, בונה צעצועים מעץ עם ילדים ובשביל הילדים. מאייר וכותב סיפורי ילדים.

18:00 – "דרך הלב" – טיול פרפורמטיבי ברחבי השכונה מאת אלה גרינבום.

19:00 – פאנל אמנות ה'כן' בהשתתפות: גליה בר־אור, רננה רז, מאיר טאטי ואבנט מנגיסטו

יוצרים ממגוון תחומים בשיחה על אופי פעולתם, המנוע ליצירה ותוצאותיה כמכוננת תקווה.

20:00 – "ברייקדאנס – הצעת הגשה" מאת שרון ולבסקי בשיתוף הסטודיו לאמנות רחוב של חן לאווי. ולבסקי, רקדנית ויוצרת בתחום התנועה והפרפורמנס. מורה להיפ הופ, מחול עכשווי ואימפרוביזציה. בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה וחינוך, אוניברסיטת בן גוריון (B.A) ותואר שני במחול וכוריאוגרפיה, אקדמיה למוסיקה ומחול בירושלים. חברה בקהילת אנ"ת (אמנות נותנת תרומה) אשר עוסקת בשיח תמידי שבין יצירה אמנותית מקצועית ועשייה חינוכית-חברתית.

20:30 – "להגיע, להיות, להשתייך" מופע תיאטרון בובות סינמאלי מאת יעל בן נתן

המופע נוצר מתוך חיפוש של סיפורים ברמת אליהו על הזדהות, קשר, דמיון ושוני. את התכנים האלה עיבדה בן נתן לבמה בטכניקה של פאפט סינמה – 'סרט' עם בובות שנוצר בזמן אמת, ופרפורמנס משולב וידאו וסאונד. דרך חיפוש ארוך בתוך צורות האמנות השונות, מצאה בן נתן בתיאטרון החזותי את השילוב שיכול לתת מקום לכל הרכיבים שמרכיבים עבורה את הביטוי האמנותי. ההשכלה שלה כוללת הכשרות בתחומי תיאטרון בובות, בימוי, מוזיקה ואמנות חזותית. היא גם מורה לצילום חברתי בתיכון ומשתדלת להתמסר למפגשים עם העולם וליצור מתוכו אמנות וחינוך.

21:00 – "מנצנצים את המילים שלנו" ערב הקראת שירה מאת צ.ל.ש קבוצת צעירים שכונתית בהנחיית סמרת היילו.

21:30 – "הצייד הסבלני" דואט בין רקדנית לבובנאית מאת עדן קרמר ויעל בן נתן

21:45 – נועם ענבר, מופע סולו

8/7 – שישי

החל מ 11:00 – תערוכות פתוחות

12:00 – חוג בית מאת עוז זלוף וקבוצת אגדה מקומית

אגדה מקומית הינה קבוצה רב גילאית של אמניות מעפולה והסביבה. הן נפגשות, יוצרות ומציגות יחד מזה 4 שנים. בפסטיבל האוצר עוז זלוף וחברות מהקבוצה יקיימו מפגש הכולל מניפסטים ופרפורמנס סביב המושג "השאלת קול".

13:00 – "להגיע, להיות, להשתייך", מופע תיאטרון בובות סינמאלי מאת יעל בן נתן.

13:30 – "דואר הכוכבים", סרט תיעודי העוקב אחר פעולת אמנות של משלוחי דואר בין בתים ברמת אליהו. היוצרות שקד מוכיח וענת דרימר מתחפשות לשליחות דואר פנטסטי, דופקות בדלת של אדם זר, מבקשות ממנו לכתוב מכתב אנונימי ובו שאלה אישית שיש לו על חייו. את המכתב הוא משלשל לתיבת הדואר שהן נושאות על גבן, ומגריל כתובת אחרת בשכונה. הן צועדות אל היעד המוגרל, דופקות בדלת, ומבקשות תשובה. לאחר כתיבת התשובה, לנמען יש הזדמנות גם לו לשאול שאלה על חייו ולהגריל כתובת חדשה. כך הן הולכות מבית לבית, מעבירות מכתבים אנונימיים של שאלות ותשובות בין תושבי השכונה ומייצרות מעין רשת של תמיכה הדדית ומסתורית בין שכנים, וכן מפגשים אינטימיים וארעיים עם הדיירים.

מתוך הפרויקט 'דואר הכוכבים' מאת שקד מוכיח וענת דרימר, 2022. צילום באדיבות המרכז

14:00 – "לילתי", מופע מחול, נגינה ושירה בהשראת בני הגנאווה ושירת נשים צפון אפריקאית, מאת אנסבל אלה גרינבום. גרינבום, רקדנית, אמנית פרפורמנס ומורה למחול מזרחי. משלבת מחול עכשווי עם ריקודים מקודשים, טקסי טראנס ופולקלור מרוקאי ברברי.

ניהול אמנותי: שקד מוכיח | ניהול טכני: יונתן קורן | ע. מנהלת: הילי ארויו | תחזוקה: אילן פרבר

כדאי להגיע וללכת לאיבוד בכל הטוב הזה!!

הצטרפו לאיוונט

מרכז רב־תחומי לאמנות ולקהילה, רמת אליהו

שאול המלך 5, ראשון לציון