• Chen Balili

הדבר הבא: ״False Mantra״, תערוכת יחיד לחן בלילי במקום לאמנות

מדור מאת יהונתן ה. משעל // שיחות קצרות עם אמניות ואמנים על תערוכות המוצגות עכשיו.

חן בלילי: גיליתי לאחרונה שמבטאים את שם המשפחה שלי Balili .Belleli זה השם משפחה שכתוב לי בכל המסמכים הרישמיים, וברשתות אני Balali כי כל החיים חשבתי שכך מבטאים את השם.
שם המשפחה הוא יווני, סבא שלי מקורפו. אבא נולד במצרים וכשהם עלו לארץ ביקשו שיבחר שם יווני או ישראלי. הוא בחר בישראלי ומאז לכולנו יש שם משפחה אחר.

חן בלילי בתערוכה False Mantra, מקום לאמנות קרית המלאכה

כעת, אחרי שסידרנו את עניין שם המשפחה ששואלים אותי לא מעט לגביו, אשתף שאני גם יוצרת בסטודיו בשביל המרץ 4 בקרית המלאכה, מתי שיש לי זמן מחוץ למשרה המלאה שלי כמורה לאמנות ועיצוב ומחנכת כיתה יב׳ בבית ספר תיכון בראשון לציון. במקרה זה גם הבית ספר שלמדתי בו בעצמי, ובעצם החלפתי את מי שהיתה המורה שלי לאמנות בתיכון. ממש סגירת מעגל.

עוד עלי: מתגוררת בראשון לציון, אמא לחתול שובב בשם נינג׳ה, מגדלת צמחים מדופלמת ומטפלת ריגשית.

מתוך התערוכה False Mantra במקום לאמנות


ויש לך תערוכה חדשה בשם False Mantra ב׳מקום לאמנות׳.

התערוכה היא של עבודות שנוצרו בשנתיים האחרונות במקביל לסדרות נוספות שאני עובדת עליהן. הן נעשו מתוך חיבור עמוק ואהבה לעולם העבודה הפנימית. תירגלתי בעשור האחרון מדיטציות כחלק מקבוצה, ואיתם גם עברתי מסעות בהודו ובעוד מקומות בארץ ובחו״ל. אלו הבסיס וההשראה שלי לעבודות. עלה בי קול חזק שביקש להתנגד ולסתור רעיונות ואמירות שלמדתי באותה תקופה.
באמצעות ריבוי סמלים שמזוהים עבורי עם התרגול ועם בודהיזם טיבטי בפרט, לצד טקסטים שאני שוזרת בעבודות, אני מביעה את הקונפליקט שחי בתוכי.

מתוך התערוכה False Mantra במקום לאמנות


ספרי על תהליך העבודה לקראת התערוכה. 

במהלך השנתיים האלו נפגשתי עם האוצר יאיר ברק. השיחות איתו חידדו לי לא מעט דברים סביב הבחירות שלי, אלו שנעשו במודע ובאופן לא מודע.
בחרתי להציג עבודות שנעשו מדפי יומן ריקים מתוך רצון ראשוני לממש את ייעודם מחדש. אלו יומנים שהפקתי במסגרת עסק שפתחתי לפני כמה שנים שנקרא ׳גרייס׳, שנסגר עם תחילת מגיפת הקורונה. את היומנים הדפסתי מעט מאוחר מדי, ועל אף שמכרתי את חלקם נשאר לי מלאי גדול. כמובן שהיתה בזה מידה של אכזבה ותחושת החמצה. היומנים הריקים שלא מימשו את ייעודם, שאני מדביקה על גבי מצע נוסף מנייר, מדברים על הזמן כאשליה. זמן שאפשר למתוח ולכווץ: מה אני עושה עם הזמן שלי, מה קרה עם כל הזמן שהקדשתי לתרגול הזה. הדבקת ניירות היומנים באופן הזה הופך אותם למעין שטיחים, שמזכירים לי משטחים לתרגול מדיטציה.

מראה הצבה, מתוך התערוכה False Mantra במקום לאמנות


הזכרת את הסמלים והטקסטים שמופיעים בעבודות. 

העבודות מקבלות השראה גם מאמנות רחוב, גרפיטי ותרבות פופ. שנים ציירתי על גלשנים, ווקבורדים וסקייטבורדים; העולם הזה השפיע עלי גם כן. לא רק הסמלים בעבודות, גם ההצבה עצמה בתערוכה מדברת על המבט האמביוולנטי שלי. ובעיקר אחרי ה-7.10 יצרתי גם מספר עבודות בהן הרשתי לעצמי להיות יותר בוטה וחצופה.

״Dead Dance״, מתוך התערוכה False Mantra במקום לאמנות

מה למשל?

למשל זוג השלדים הרוקדים, ציור שנקרא Dead Dance. זהו דימוי שחוזר על עצמו בבודהיזם טיבטי, מופיעות בו שתי דהרמפאלות (מגיני האמת), אותן מגלמים נזירים, אלוהויות שתפקידן להגן על שטחי בית הקברות. הנוכחות שלהם גם מזכירה לקהל את הטבע הארעי של העולם הזה ואת המוות הבלתי נמנע.
בעבודה אחרת כתבתי My guru kill my vibe, ובהמשך ציירתי גם כחלק מהמודרות (מנחי ידיים) שמופיעות בעבודות, לכאורה מודרה של אצבע שלישית.

מתוך התערוכה False Mantra במקום לאמנות

מתוך התערוכה False Mantra במקום לאמנות


ויש גם נמרים. 

הבחירה בנמרים בעבודות נובעת מתוך ציור שמן על בד ריאליסטי קודם שציירתי, של פנתר שחור שמגיח מתוך החושך. אחריו ציירתי את אותו הפנתר מופיע בטבע. בתחושה שלי, הפנתר הזה עבר כמה גלגולים. עכשיו יש משפחה שלמה של חתולים בעבודות,
ולצד כל אלו, הטיגריס בתרבות הטיבטית מסמל את אלמנט הרוח. לפי הטיבטים, הטיגריס מייצג ביטחון ללא תנאי, מודעות ממושמעת, טוב לב וצניעות. הטיגריס הוא גם סמל של כוח ועוצמה צבאית.
עורות נמר היו מחצלת מדיטציה מועדפת על חכמי הטנטרה.

מראה הצבה, מתוך התערוכה False Mantra במקום לאמנות


איזו תערוכה מומלצת ראית לאחרונה?

התערוכה האחרונה שראיתי עדיין עומדת ואני ממליצה לרוץ לראות לפני שהיא יורדת. היא של חבר אהוב, דרור היבש, שמציג ב׳מעבדה׳ את ׳ביתי׳. עבודות שהנושא שלהם כואב ומטלטל לצד חזות אסתטית ויופי. לכאורה ניגודיות שעוזרת "לבלוע" את הכאב והמורכבות שהן מכילות.

דרור היבש, סטילס מתוך עבודת וידאו – איך אני מסביר לבתי, מתוך התערוכה ב׳המעבדה׳

ספרי לנו על אמן שאנחנו חייבים וחייבות להכיר!

בחרתי באמן שהשפיע עליי רבות ושהכרתי עוד בלימודי התואר השני שלי. שמו Tenzing Rigdol,
אמן רב תחומי טיבטי שמתייחס לזהותו דרך עיסוק בפוסט קולוניאליזם.

Tenzing Rigdol, Repetition and Reincarnation, 2006, Oil on canvas, 99 x 137 cm

False Mantra תערוכת יחיד לחן  בללי
אוצר: יאיר ברק

מקום לאמנות, קרית המלאכה
שביל המרץ 6, תל אביב-יפו

שעות:
ב׳-ה׳: 11:00-18:00
שישי-שבת: 10:00-14:00

עד ה-5.10.24