פריוויו #5 יונתן ה. משעל על תערוכת יחיד של אדם שר
כבר כמה שנים שאני עוקב בעניין אחרי אדם שר, שמציג השבוע תערוכת יחיד ב'מקום לאמנות' בקרית המלאכה. הכשרון של שר אולי מסתתר מעט מאחורי האישיות השקטה שלו, מה שלא מנע ממנו למצוא את מקומו כאמן בולט בשדה- החיבור ששר עושה בין ציור לוידאו, התמות איתן הוא עובד כבר שנתיים לפחות, מעניינות, מלאות כשרון וטכניקה מרשימה.
–
בתערוכה החדשה שאוצר שרון תובל, “האבן של הקיסר" יוצגו שתי עבודות וידאו חדשות, חמישה צילומים חדשים וציור מהשנה האחרונה. השם של התערוכה מתייחס כמובן לשיש "אבן קיסר", שמתקשר לעבודה המתמשכת של שר, שחוקר את הפער והקשר בין גבוה לנמוך בתרבות, דרך אמצעים ויזואליים.
–
שרון תובל ראיין את אדם לפני התערוכה, אצטט פה כמה חלקים שאהבתי:
–
אדם שר: בעבודותיי האחרונות, אני חוקר באמצעות הוידאו. בניגוד לציור ולצילום, הוידאו מקנה לי דרגות חופש רבות יותר לטיפול במצבי ביניים ומעברים. בוידאו יותר קל להמחיש כיצד צבעים נפגשים, כיצד הדימוי מתפשט והופך לכמעט נוזלי. הוידאו הוא מן סוג של מעבדה שבה אני חוקר איך האור נוצר, כיצד הוא נקלט, כיצד הוא משתנה והופך לצבעים שונים. הנרטיב במחקר אינו מתקיים. זה קצת כמו במדע, ישנה מטרה ותוצאות ביחס אליה.
שרון תובל: טענת כי אתה לא מצייר או מצלם אלה מרכיב ובוחן מפגשים בין צורות, טקסטורות, בין האור לדימוי שלו, כיצד הוא נופל על האובייקטים ומגדיר חלל, כיצד הספריי פוגש את הקנבס ושבעצם הקליק במצלמה הוא רק תיעוד דיגיטלי של אותם מפגשים. האם אותם מצבי ביניים שאתה בוחן מהווים מציאות בפני עצמה או איזה שהיא אשליה תפיסתית?
–
שר: אני משאיר את הצופים במצב של מתח, של השהייה במעברים עצמם. זה שאני חוזר כל פעם לאותם מקומות מעבר, מראה כי עבורי זו מציאות. גם אם משתמע מכך שאני כל הזמן מרגיש בין לבין. לקחתי את אותו מחקר כדרך פעולה, אני שולט בו, ולכן מרגיש עם זה טוב. אני מנסה לשעבד בעבודותיי את השיטה לצרכיי.
–
החיבור בין שר לתובל יוצר תערוכה שמשלבת שיח מעמיק על שדה האמנות, לצד עבודות מוקפדות ומעוררות עניין. בהמשך למחקר של תובל על איך עבודות אמנות מתפקדות בפני עצמן, מהו מדיום ואם יש לו קיום מעבר לעצמו – תיאוריה שהציג דרך עבודות בתערוכה הקבוצתית האחרונה שאצר בבית הנסן בספטמבר, גם העבודות החדשות של שר ממשיכות מבחינתו את השאלות המדיומליות בהן עוסק תובל כחוקר. נראה שהעבודות של שר, שהשתתף גם בתערוכה בבית הנסן, קסמו לתובל במיוחד דרך העיסוק הלא-חומרי שיש בהן.
–
שר מבחינתו מנצל את הבמה שניתנה לו לחבר בין הפעולה הציורית לעבודות הוידאו והצילום שלו, ובונה תערוכה שהרלוונטיות שלה היא לא רק על פעולתו האישית אלא על השאלות הבסיסיות שמפרידות בין מדיום למדיום, בין המסורת הקלאסית של הציור ממנה הגיע לצילום ווידאו, שמבחינת רבים עדיין רחוקים מלהשלים את הפער לאמנויות הקלאסיות. שר מפריך את ההיררכיה הזאת בפעולה המדוייקת שהוא עושה בכל מדיום בו הוא עובד.
–